In

De ouderwetse handkoffiemolen wordt nauwelijks meer gebruikt. Soms ziet u deze aan de muur hangen als decoratief antiek stuk. De oorzaak hiervan is dat er elektrische molens te koop zijn en dat de meeste koffie gemalen te koop is.
Zelf koffie malen heeft als voordeel dat de smaak van de koffieboon beter overkomt. Gemalen koffie verliest zijn smaak sneller dan hele bonen. Het vacuüm verpakken van de koffie vangt dit probleem grotendeels op (totdat het pak wordt geopend).
Het nadeel van het zelf malen is de ongelijke grootte van de korrels, zodat het voor het zetten van filterkoffie of espresso minder geschikt is. De koffie uit de (hand)molen is zeer geschikt voor het maken van pruttelkoffie, hiervoor gebruikt men een zogenaamde percolator. De gemalen koffie uit een elektrische molen is, omdat deze grondiger wordt gemalen, wel geschikt voor filterkoffie. De twee basismodellen zijn de handkoffiemolen, die zittend tussen de knieën werd vastgehouden, en de wandkoffiemolen, die aan de wand was bevestigd.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken