Koffiepedia, alles wat u moet weten over koffie

Door admin

Alles wat u moet weten over koffie leest in u onze koffiepedia

Arabica koffie

Arabica koffie is de meest gedronken koffie ter wereld. De plant groeit op flinke hoogte, op 1500 meter, in Midden-Afrika en Azië. is een koffiesoort voor fijnproevers die op flinke hoogte groeit. Heeft een uitgesproken karakteristieke smaak die vooral bepaald wordt door het land van herkomst.

Blend

De melange van de verschillende soorten koffiebonen in de koffie

Bonen koffie of gemalen koffie

Koffie van koffiebonen is over het algemeen sterker van smaak. Dit komt door de versheid van koffiebonen, maar ook omdat filterkoffie vaak een melange is van verschillende bonen. Filterkoffie is meer mainstream, waardoor de smaken vaak minder intens zijn. Houdt u van een milde kop koffie? Dan is filterkoffie aan te raden.
Koffiebonen zijn langer houdbaar dan gemalen koffie. Wanneer koffiebonen worden gemalen, stromen de oliën uit de bonen. Hierdoor verliest gemalen koffie na een week zijn ‘verse’ smaak. Ook is het niet aan te raden om geroosterde koffiebonen langer dan anderhalve maand te bewaren, omdat de oliën dan opdrogen.
Koffiebonen zijn vaak iets duurder in aanschaf. Omdat gemalen koffie een melange is van allerlei bonen, is dit goedkoper. Daarnaast zijn filterkoffieapparaten goedkoper dan bonenmachines. Nostalgie kan een belangrijke reden zijn om voor filterkoffie te gaan. U moet iets langer wachten op het kopje koffie, maar ondertussen verspreidt de geur zich in huis. Dat is heerlijk wakker worden!

Fairtrade koffie

Een Fairtrade organisatie werkt rechtstreeks met kleine (oa koffie en cacao) boeren om ervoor te zorgen dat zij een premie bovenop de handelsprijs ontvangen voor hun producten.

Filterkoffie

Bij het maken van filterkoffie gebruikt u een papieren filter. Het verhitte water sijpelt door de gemalen koffie in de filter en vult zo langzaam de kan die onder de filter staat. Koffiezetten met een snelfilter lukt het best met een middelfijn gemalen koffieboon.

Freshbrew koffie

Dit is gemalen koffie. Het is te vergelijken met de filterkoffie die vroeger thuis werd gezet, maar freshbrew heeft een grovere korrel.

Instant Koffie

Instant koffie wordt ook wel ‘vriesdroogkoffie’ genoemd. Dit is koffie in korrelvorm of granulaat. Het is een gemaksproduct dat het zetten van koffie onnodig maakt. Men giet heet water over de poeder, en de koffie is klaar. Meteen na het branden van de bonen wordt er koffie van gezet. Daarna wordt het water uit de koffie gehaald door het te vriesdrogen. Op deze manier blijven er meer aroma’s in de koffie achter.
Het principe van vriesdrogen is dat door de lage temperatuur de in de te drogen stof aanwezige watermoleculen worden opgenomen in ijskristallen, die vervolgens in zeer droge lucht verdampen.
Aan het einde van dit proces wordt er bij onze koffie een coating over de korrels achtergelaten ter bescherming tegen vocht en met aroma’s.
Voordelen van het vriesdrogen van levensmiddelen:
– de smaak blijft beter behouden
– volume neemt af
– gewicht neemt af
– de houdbaarheid wordt aanzienlijk langer

Liberica koffie

Deze koffie komt uit Liberia en Congo. Deze koffie is wordt laag geteeld. Deze koffie wordt vaak lokaal gebruikt en niet vaak ge-exporteert.

Liquid koffie

Dit is een sterk geconcentreerde koffie die is ingekookt. Denk hierbij aan zo’n 10x sterker en gezet volgens een speciale methode. Eigenlijk is liquid koffie vergelijkbaar met de postmix van frisdranken. Hierbij wordt frisdranksiroop gemengd met koolzuurhoudend water.

Robusta koffie

Robusta koffie is een koffiesoort die in veel koffiemelanges wordt gebruikt. De Robusta koffiebes groeit – in tegenstelling tot de Arabica – ook op lager gelegen koffieplantages. Met Robusta bonen kan sterke koffie-espresso met een dikke cremalaag gezet worden.

Vriesdroogkoffie

Zie ‘instantkoffie’.

Barista

Horecamedewerker die gespecialiseerd is in het bereiden en serveren van koffie.

Bezinken

Naast filteren en oplossen zijn er ook zetmethodes waarbij de gemalen bonen met heet water worden opgegoten, waarna men het koffiedik laat bezinken. Bekend is het Indonesische kopi tubruk, wat zoveel betekent als “botsende koffie”. Deze naam laat zich verklaren door het water dat met de koffie in het kopje botst tijdens het opgieten in het kopje. Wanneer de koffie eenmaal is bezonken wordt hij gedronken, waarbij men het laatste beetje met de drab niet zal opdrinken.

Boilertemperatuur

Een maat voor hoe warm of koud iets is in de boiler. De uitgifte temperatuur wijkt hier, meestal, van af. De temperatuur van het water heeft invloed op de smaak van de koffie. Hoe beter de temperatuur is te sturen, hoe beter en constanter de smaak van de koffie. De temperatuur is ook van invloed op de smaak en dichtheid van de opgeschuimde melk.

Chemex

Misschien wel de meest speciale manier van koffiezetten. De Chemex is een ‘koffiemaker’ die in de jaren 40 uitgevonden werd door de Duitser Peter Schlumbohm. De fles is zo bijzonder van model dat het is opgenomen in de collectie van het Museum of Modern Art in New York.
Voor deze manier van zetten heb is een speciale Chemex koffiefilter nodig. Daarnaast gebruikt u een ketel met een lange, dunne tuit. Hiermee kunt u de controle houden over de snelheid waarmee de koffie gezet wordt. De koffie maalt u vlak voor het zetten van verse koffiebonen en u maalt deze grof.

Contacttijd

Hoeveelheid tijd waarin iets fysiek in aanraking is met iets anders, bv. water en koffie.

Doorlooptijd

Tijd tussen het begin en de voltooiing van het proces van koffie maken.

Elektrische koffiemolen

Voor het malen van koffiebonen, geschikt voor espresso bereiding, zijn er elektrische bonenmalers die op de juiste fijnheid kunnen worden ingesteld. Deze worden ook wel espressomolens genoemd. De molens leveren een maling die gelijkmatig van structuur is. Ze kunnen uitgerust zijn met conische of vlakke maalschijven die meestal van staal zijn. Een ander type elektrische koffiemolen is die met een snel ronddraaiend mes, die de bonen verpulvert, dit maalsel is niet geschikt voor espresso, maar wel voor de zogenoemde filterkoffie.
Elektrische molens worden steeds minder gebruikt omdat de meeste koffie gemalen te koop is.

Extractie

Een methode om een mengsel van stoffen te scheiden op basis van een verschil in oplosbaarheid.

Filteren

Filterkoffie wordt gezet met behulp van een papieren koffiefilter in een houder die gevuld wordt met gemalen koffie, waarop bijna-kokend water geschonken wordt. Onder het filter staat een koffiekan, het liefst au bain-marie. De meeste thuis gebruikte koffiezetters werken identiek maar daarbij wordt de koffie op een elektrisch plaatje warm gehouden.

French Press

Deze manier van koffiezetten wordt ook wel cafetière, press pot, coffee press, coffee plunger. Genoemd. Het is een glazen pot met daarin een metalen filter. In de pot wordt grofgemalen koffie gedaan. Daarop wordt water gegoten dat net van de kook af is. Daarna wordt de metalen filter, ook wel plunger, naar beneden geduwd.

Freshbrew

Vaker wordt apparatuur gebruikt die de koffie vers en kop-voor-kop zet (“freshbrew”) Dit gebeurt op basis van gemalen koffie vergelijkbaar met thuis zelf.

Halfautomaten

Halfautomaten zijn espressomachines waarbij u vrijwel alles zelf moet doen. De gemalen koffie drukt u aan in een filter die in een filterdrager onder de uitloop voor heet water hangt. De machines zijn meestal voorzien van een filter voor 1 kopje en een filter voor 2 kopjes espresso.

Hand koffiemolen

De ouderwetse handkoffiemolen wordt nauwelijks meer gebruikt. Soms ziet u deze aan de muur hangen als decoratief antiek stuk. De oorzaak hiervan is dat er elektrische molens te koop zijn en dat de meeste koffie gemalen te koop is.
Zelf koffie malen heeft als voordeel dat de smaak van de koffieboon beter overkomt. Gemalen koffie verliest zijn smaak sneller dan hele bonen. Het vacuüm verpakken van de koffie vangt dit probleem grotendeels op (totdat het pak wordt geopend).
Het nadeel van het zelf malen is de ongelijke grootte van de korrels, zodat het voor het zetten van filterkoffie of espresso minder geschikt is. De koffie uit de (hand)molen is zeer geschikt voor het maken van pruttelkoffie, hiervoor gebruikt men een zogenaamde percolator. De gemalen koffie uit een elektrische molen is, omdat deze grondiger wordt gemalen, wel geschikt voor filterkoffie. De twee basismodellen zijn de handkoffiemolen, die zittend tussen de knieën werd vastgehouden, en de wandkoffiemolen, die aan de wand was bevestigd.

Koffiefilter

Een koffiefilter is een papieren filter. Het wordt gebruikt om koffiedik te scheiden van de koffie. Koffie die op deze manier wordt gemaakt, wordt filterkoffie genoemd. Het bekendste systeem is de zogenaamde Melitta-filter Dit filter is uitgevonden door de uit Dresden afkomstige huisvrouw Melitta Bentz. Zij ergerde zich aan het koffiedik wat achterbleef in kopjes en maakte de eerste filter van vloeipapier uit het schrift van haar zoon. In 1908 kreeg ze patent voor haar idee.

Latte art

Is de kunst van het gieten van decoratieve ontwerpen op een cappuccino of Caffè Latte. Vaak wordt dit uitgevoerd in cafés door de barista. Deze schenkt met een speciale techniek de geschuimde melk in de crèmelaag van een espresso. Hierdoor krijgt de koffielaag motieven zoals blaadjes, hartjes en appeltjes. Deze techniek vereist goede apparatuur en ingrediënten maar vooral persoonlijke aandacht van de barista. Er worden zelfs kampioenschappen gehouden in latte art.

Maalfijnheid/Maalgraad

Met de maalgraad van koffie bedoelen we de gradatie van de maling van de koffiebonen. Anders gezegd: hoe fijn of grof de koffie gemalen wordt.

Oploskoffie

Oploskoffie kan in de vorm van koffiepoeder of -korrels direct in heet water worden opgelost. Vrijwel alle soorten bestaan ook in varianten zonder cafeïne (decafé). Instantkoffie kan met koud water verwerkt worden tot frappé.

Percolator

De meeste mensen kennen de percolator als een aluminium koffiezetapparaatje. Dit apparaatje wordt op een hittebron zoals het fornuis geplaatst. Onderin wordt water gedaan. Bovenin ligt gemalen koffie op een geperforeerde plaat. Het water gaat koken en door een buis omhoog. Het water komt op de koffie terecht en druppelt in het kookreservoir. U kunt de percolator net zo lang op het vuur laten staan tot de gewenste sterkte is bereikt.

Portiesystemen

Deze werken met een capsule of cup en zijn, over het algemeen, eenvoudig te gebruiken. Ze hebben niet veel opties, al is bij de meeste machines wel de hoeveelheid water aan te passen.

Refractometer

Met een refractometer bepaalt men de brekingsindex van een vloeistof of van een vaste stof. De brekingsindex van vloeistoffen wordt gebruikt voor het identificeren van de vloeistof en voor gehaltebepalingen.

Slow coffee

De term slow coffee heeft betrekking op de tijdsduur die de zettechniek vergt. Slow coffee is de laatste tijd enorm in opkomst. Het betekent even de tijd nemen voor een bijzondere kop koffie.

Turkse koffie

Deze methode om koffie te bereiden gebruiken ze vooral in Turkije, de Arabische wereld, de Balkan en de Kaukasus. De koffie wordt bereid met behulp van een cezve (djezwe), een speciaal koffiepannetje. Turkse koffie is, in verhouding met gewone koffie, kort gebrand en zeer fijn gemalen.

Volautomaat

Een volautomaat maalt de koffiebonen vers voor elk kopje koffie. Het koffiezetten gaat volledig automatisch. De meeste machines hebben een aantal programma’s waarmee men eenvoudig een espresso of een lungo zet. Heeft de machine de mogelijkheid tot automatisch melk opschuimen, dan is er meestal ook een knop voor cappuccino. Uitgebreide machines hebben vaak meer dan 10 verschillende voorgeprogrammeerde koffierecepten.

Zet methode

Dit is de manier waarop de koffie wordt bereid.
Globaal kan men de zetmethoden voor koffie in drie groepen onderscheiden: filteren, oplossen, en laten bezinken.

Zetgroep

Heel simpel uitgelegd komt het heet water, dat onder druk door de waterpomp in uw koffiezetapparaat circuleert, binnen de zetgroep bij de gemalen koffie die van uw maalwerk afkomt. Op deze manier wordt dit hete water onder druk door uw koffie heen gedrukt en maakt uw koffiezetapparaat koffie. Omdat er met water en organisch materiaal gewerkt wordt binnen dit onderdeel, is regelmatige reiniging van letterlijk levensbelang, om schimmels, kalk en andere vervuiling te voorkomen. Zeker een uitneembare zetgroep biedt de mogelijkheid om eenvoudig en regelmatig deze te inspecteren en te reinigen. Een geïntegreerde zetgroep heeft doorgaans een volautomatisch reinigingssysteem dat door het apparaat ingeschakeld wordt wanneer u deze uit- of aanzet.

Cafeïne

Cafeïne of coffeïne is ook bekend onder de naam theïne, matheïne/mateïne en guaranine. Cafeïne is een alkaloïde die onder andere voorkomt in koffiebonen, thee, maté, guarana en cacaobonen.
Cafeïne als zuivere stof ziet eruit als wit poeder en smaakt bitter. Cafeïne is een milde psychoactieve stof en heeft een stimulerende werking. Veel mensen merken de effecten al binnen enkele minuten. Het piekniveau bevindt zich rond de veertig minuten na inname. Dat is het moment dat de effecten het meest merkbaar zijn. De hoeveelheid cafeïne in producten zoals koffie en thee varieert, maar de American Academy of Sleep Medicine hanteert de volgende schattingen:
• Een kopje espresso (1 ounce of 28 gram) – 64 milligram
• Een kop thee (8 ounces of 226 gram) – 47 milligram
• Een blik frisdrank (12 ounces of 340 gram) – 45 milligram
• Een groot blik energydrink (16 ounces of 453 gram) – 158 milligram

De effecten van cafeïne kunnen de hele dag aanhouden. De stof kan in het lichaam blijven hangen en kan subtiele gevolgen hebben, zelfs nadat de merkbare effecten zijn verdwenen. Bijna volledige cafeïnetolerantie kan al optreden na één tot vier dagen van veelvuldige inname. Naarmate het lichaam resistent wordt voor de stof, merken mensen die regelmatig cafeïne consumeren de effecten ervan in verminderde mate op. Daar staat tegenover dat bij iemand die erg gevoelig is voor de stof, de effecten uren of tot zelfs de volgende dag kunnen aanhouden.
Hierdoor kan het leiden tot een slaap van mindere kwaliteit en kan het zelfs het slaappatroon verstoren afhankelijk van iemands gevoeligheid en hoeveel diegene heeft geconsumeerd. De meeste volwassenen kunnen veilig 200 tot 300 milligram per dag consumeren mits het minimaal zes uur voor het slapengaan wordt ingenomen. Als dit wordt overschreden kan dit leiden tot problemen met de slaap.

Decaf

Koffiesoort zonder cafeïne.

Ethiopië

In Ethiopië wordt fascinerende koffie geproduceerd. Experts beweren dat de beste koffiebonen ter wereld uit Afrikaanse landen komen, zoals Kenia en Ethiopië.

Etna

Is een merk keukenapparatuur. De vroegere ijzergieterij die ‘De Etna’ heette was vooral fabrikant van huishoudelijke apparatuur. Het bedrijf werd in 1856 door Cornelis Klep als C. Klep de Bruyn & Zoon te Breda opgericht. Het begon als ijzergieterij, later werd er een emailleer- en een galvaniseerinrichting aan het bedrijf toegevoegd.

Geur

De geur van koffie wordt veroorzaakt door de inwerking op het reukorgaan in de neus door aerosolen of gassen. Dat zijn kleine moleculaire deeltjes die verdampen uit een stof. Mensen kunnen 100.000 geuren onderscheiden, waarvan koffie er één is. Geur kan herinneringen oproepen omdat het gekoppeld is met ons retroscentisch geheugen. Denk maar eens aan de geur van heerlijk vers gezette koffie op zondagmorgen…

Herder

De herder genaamd Kaldi (zie Kaldi) die als eerste de werking van koffie ontdekte.

Hoogte

De Arabica koffie groeit op grotere hoogte.

Kaldi

De legende vertelt ons dat een jonge man, genaamd Kaldi, zijn geiten mee uit grazen had genomen. Al snel sloeg de verveling toe en besloot hij om de tijd te doden met het spelen van muziek op zijn houten fluit. Nadat hij een tijdje meer aandacht aan zijn muziek dan aan de geiten had gegeven, realiseerde de jonge Kaldi ineens dat zijn kudde verdwenen was. Gelukkig vond hij, na een korte zoektocht, zijn geitenvrienden weer terug. Dansend, springend en rennend door een wei verder op. Erg ongewoon voor zijn, normaal zo rustige, kudde. Al snel viel het Kaldi op dat de geiten op rode vruchten van een unieke boom aan het knabbelen waren. Nieuwsgierig probeerde hij het fruit zelf ook en al snel voelde hij zich net zo energiek als de geiten uit zijn kudde.

Klimaat

Koffie heeft in de eerste plaats behoefte aan een nat klimaat: een koffieplant heeft jaarlijks 1.5 tot 2 meter aan regenval nodig. Daarbij gedijt koffie het beste in een stabiel klimaat waarin de temperatuur tussen de 17 en 28 graden blijft.

Koffie

Warme bruine drank van gemalen koffiebonen.

Koffiearoma

(Prettige) geur van koffie

Koffieboer

Boer die koffie verbouwt

Koffiebonen

Gedroogde of geroosterde vruchtenpit-zaad van de koffieboom. De koffieboon is in feite een volgroeid zaadje van de kers van de koffieplant. De koffieplant groeit in verschillende werelddelen en wordt op verschillende manieren geoogst.

Koffiebranden

Op ambachtelijke wijze gebeurde het koffiebranden in een metalen trommel(tje). De koffiebonen worden -vermengd met een beetje olie- boven een vuurtje verwarmd onder voortdurend draaien. De kunst bestond erin de juiste temperatuur en tijd aan te houden. Een kwestie van ervaring in aanvoelen en ruiken. Dit gebeurde vroeger door de plaatselijke kruidenier waardoor de hele straat op die dag naar koffie rook. Ook nu nog zijn er gespecialiseerde koffiehuizen waar men de koffie ter plaatse brandt en waar men dus echt “vers gebrande” koffie kan kopen/gebruiken.

Koffieplant

De koffieplant behoort tot het geslacht van houtige planten. De meeste soorten komen voor in tropisch Afrika. Op Madagaskar komen veertien soorten koffie voor. In tropisch Zuidoost-Azië en op het eiland Mauritius drie soorten.
De plant kan kruipend, struikvormig, boomvormig of liaanvormig zijn. De bloemen staan in groepjes van 2 tot 20 bij elkaar. De bloemknoppen ontwikkelen zich na regenval en acht tot twaalf dagen later beginnen ze te bloeien.
De vrucht van de koffieplant is een steenvrucht. Elke vrucht bevat een pit met daarin de koffiebonen. De boon krijgt zijn vorm om dat de zaden bij het rijpen tegen elkaar aandrukken. Van de gedroogde en gebrande boon wordt koffie gemaakt.

PPP

Is een term uit de duurzame ontwikkeling. Het staat voor de drie elementen people (mensen), planet (planeet/milieu) en profit (opbrengst/winst), die op harmonieuze wijze gecombineerd zouden moeten worden.

Smaak beleving

Proeven is een complexe ervaring. Wat wij ‘smaak’ noemen is eigenlijk een samenspel van meerdere zintuiglijke waarnemingen (smaak in ruimere zin). Met de smaakwaarneming bedoelen we de waarneming van zoet, zuur, zout, bitter en umami door de smaakzintuigjes op de tong en de mondkeelholte.

Waterhardheid

Waterhardheid is een maat voor de hardheid van water en geeft de concentratie van metaal-ionen, veelal magnesium- en calciumcarbonaat, maar ook bicarbonaten en sulfaten, in het water aan. Het meeste drinkwater bevat met name calcium dat bij verhitting neerslaat als calciumcarbonaat.

Café au Lait

Ook wel ‘koffie verkeerd’ genoemd. Hiermee bedoeld men een kop koffie met veel “gewone” melk. Het woord “verkeerd” geeft het verschil aan met normale koffie: koffie met hooguit een scheutje melk.

Caffè americano

Bij een americano start u met een espresso. Vervolgens wordt hier een hoeveelheid heet water aan toegevoegd. De extra hoeveelheid water maakt de americano minder sterk.

Caffè Doppio

Eigenlijk is een Espresso Doppio een ‘dubbele espresso’.

Caffè Lungo

Lungo is Italiaans voor ‘lang’. De koffiesoort heeft deze naam te danken aan het langere extractieproces dan bij een espresso. Het is een soort uitgerekte espresso. Voor de bereiding van een caffè lungo gebruikt u dezelfde hoeveelheid gemalen koffie als een espresso. Het verschil zit hem in de hoeveelheid water die door de koffie wordt geperst. Voor een lungo wordt er twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso. Doordat er twee keer zoveel water nodig is om de koffie te maken, moet de koffie voor een lungo grover worden gemalen om overextractie en een te bittere smaak te voorkomen. Caffè Lungo bevat meer cafeïne dan een espresso.

Cappuccino

Een Cappuccino is een Italiaanse bereiding van koffie die afkomstig is uit Wenen. De naam cappuccino komt van Kapuziner Kaffee. Cappuccino bestaat uit gelijke delen verse espresso, melk en melkschuim. Het verschil met latte macchiato is de verhouding in melk en de volgorde van bereiding.

Espresso

Een Espresso wordt in zeer korte tijd onder hoge druk bereid. Espresso is donkere geconcentreerde koffie die gemaakt is van zeer fijn gemalen koffiebonen. Een echte espresso heeft een lichtbruin schuimig cremalaagje. Het laagje is goed, als het een lepeltje suiker en paar tellen kan dragen.

Espresso macchiato

Espresso macchiato is een normale espresso waar een eetlepel warme geschuimde melk aan wordt toegevoegd. Het wordt geserveerd in een klein glas of kopje. Macchiato betekent ‘gevlekt’ in het Italiaans.

Frappé

Een schuimend Grieks koffiedrankje gemaakt van oploskoffie dat koud gedronken wordt.

Latte macchiato

Latte macchiato bestaat uit meer melk dan koffie. Slechts een scheutje maar. Een goed gemaakte latte macchiato is opgebouwd uit meerdere lagen die niet door elkaar heen lopen. Een Latte macchiato wordt gemaakt door opgeklopte melk in een kopje te gieten. Daarna wordt er voorzichtig een shot espresso erbij gedaan. De melk vormt vanzelf laagjes.

Ristretto

Dit is een kleine sterke espressovariant die wordt gemaakt met eenzelfde hoeveelheid koffie als normale espresso. Er wordt echter minder water voor gebruikt, namelijk 15 à 20 ml in plaats van 30 ml bij gewone espresso. Hierdoor is espresso ristretto sterker. Het dient wel in een gewoon espressokopje geserveerd te worden. Nadeel: de koffie is in twee slokken op!

Wienermelange

Wienermelange is een romige, gesuikerde koffie. Deze wordt afgewerkt met slagroom en cacaopoeder. De koffie kan zowel warm als koud worden gedronken.

Crematop

Cappuccino topping met een lager vetgehalte

Dosering

Afgepaste hoeveelheid van iets om een bepaald doel te bereiken

Behoeftegericht

Dat wat nodig is

Beleving

Manier waarop men iets ervaart of interpreteert.

Bezorgingsdienst

Het op locatie en/of bij iemand brengen.

Bezorgservice

Het op een bepaalde plek brengen

Bruikleen

Het uitlenen van een zaak of goederen voor een bepaalde tijd.

Cacaopoeder

Om cacaopoeder te maken wordt gebruikgemaakt van de cacaomassa van de cacaoboon. Onder hoge druk wordt de massa uitgeperst, zodat er cacaopoeder en -boter ontstaan. Het poeder is in vele verschillende kleuren en smaken te verkrijgen. Die smaak en kleur worden bepaald door de kwaliteit van de cacaoboon en de temperatuur van het roosteren, maar ook door de zuurgraad van de boon.

Cacaopoeder wordt gebruikt om er chocolade en chocolademelk van te maken. Verder wordt het ook veel gebruikt als afwerking op warme dranken, bijvoorbeeld voor Wiener Melange,
koude dranken en nagerechten. In witte chocolade zit geen cacaopoeder, maar cacaoboter.

Huren

Het gebruik van goederen die aan een ander toebehoren in ruil voor een vergoeding. Het betaalde bedrag wordt huur genoemd. Worden goederen van een ander zonder vergoeding gebruikt, dan spreekt men van lenen. Geld kan ook gehuurd worden, maar dat wordt nooit zo genoemd.

Kopen

Aanschaf van goederen en/of genot van diensten tegen betaling.

Korte lijntjes

Weinig afstand tussen management en werknemers

Professioneel

Heel goed en vakkundig.

Regionaal

Behorend bij een regio

Routedienst

Periodiek het op locatie en/of bij iemand brengen

Service

Alles wat een ondernemer doet voor een klant na een aankoop.

Technische dienst

Engineering afdeling die verantwoordelijk is voor technische aspecten zoals onderhoud en reparaties van machines.

Kalibratie

Kalibratie is het vergelijken van een systeem of apparaat met een standaard om de eigenschappen vast te stellen. Het af- of instellen om het in overeenstemming te brengen met de specificatie wordt justeren genoemd. Een ijking bestaat erin dat er eerst gekalibreerd wordt om dan te justeren.

Soep

Soep is vloeibaar voedsel dat bereid wordt door ingrediënten te koken, bijvoorbeeld groenten en/of vlees. Soep is een van de oudste gerechten; al in de prehistorie werd soep gegeten. Tegenwoordig zijn er ook koffieautomaten waarmee soep gezet kan worden.

Thee

Thee is een warme drank die wordt gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia Sinensis. Thee-producten die niet van deze plant afkomstig zijn, zijn geen echte thee maar kruidenthee, zoals Rooibos.

Touchscreen

Een aanraakscherm is een beeldscherm dat ook als invoerapparaat voor een computer of embedded system kan worden gebruikt door het scherm aan te raken met de vinger of een speciale pen.

Watercooler

Een waterkoeler is een elektrisch apparaat dat gekoeld drinkwater kan verstrekken. Sommige modellen geven ook water op kamertemperatuur, heet water of koolzuurhoudend water. Waterkoelers zijn vaak te vinden in kantoorgebouwen.

Koffiebekers

Een kom, meestal vervaardigd van keramiek en vaak voorzien van een oor als handvat. Een beker is doorgaans eenvoudiger van vorm en wat groter dan een kopje. Vanwege deze vorm is de beker een geliefd voorwerp om er een afbeelding op te zetten.

Koffiekoekje

Koekje voor bij de koffie

Koffiemok

Drinkgerei

Papercups

Een papercup is een wegwerp beker, vaak gemaakt van papier en aan de binnenkant gecoat met plastic om het lekken door het papier te voorkomen.

Plastic bekers

Is een wegwerp beker, vaak gemaakt van plastic.

Roerstaafjes

Een voorwerp dat wordt gebruikt om door de koffie of thee te roeren.
Het gebruik van plastic roerstaafjes wordt binnen nu en 3 jaar verboden. Refill biedt diverse alternatieven aan voor het plastic roerstaafje zoals bamboe, houten of papieren roerstaafjes.

Suikerzakje

Een suikerzakje is een papieren zakje met daarin enkele grammen suiker. Het wordt in de horeca tegelijk met de koffie of thee geserveerd, zodat deze kan worden gezoet. De vorm van een suikerzakje kan plat of kokervormig zijn.

Geen zuivere koffie

Daar is iets niet in orde.

Koffieleut

Iemand die graag en veel koffie drinkt.

Koffiemoment

Ogenblik voor koffie

Koffiepauze

Onderbreking om koffie te drinken.

Koffietijd

Tijd waarop men gewoonlijk koffie drinkt (iets waar men in Holland of België al aardig over van mening verschilt).

Koffievoorziening

Iets nuttigs waarvan men gebruik kan maken

Open coffee

Netwerkbijeenkomst voor ondernemende mensen

Op- en/of aanmerkingen over onze Koffiepedia of mist u een woord? Laat het ons weten!

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken